העבודה שלכם – החיים שלכם?
מקומות עבודה מספקים לעתים קרובות ביטחון כלכלי ותחושת משמעות, ומזינים את ה-"רעב המקצועי" בקרב העובדים – אם אתם נמצאים במקום נכון עבורכם, סביר להניח שתהנו מכך ותתפתחו במקום העבודה.
אך בחירת מקום עבודה בתחום הנכון היא לא הכל – לעיתים, גם קריירת החלומות שלכם עלולה לפגוע בכם- אתם עשויים ליהנות ממה שאתם עושים, ולמרות זאת להשפיע בצורה שלילית על בריאותכם הנפשית והפיזית.
סימנים לכך שמקום העבודה עלול להזיק לכם
התמכרות לעבודה – "וורקהוליזם"
עם מנטליות של עשייה תמידית, עובדים רבים מאזנים לא נכון את חיי העבודה שלהם עם חייהם האישיים וגורמים לעצמם ללחץ נפשי ופגיעה מיותרת- לא רק בעצמם, אלא גם במשפחתם ועמיתיהם לעבודה.
לאהוב את העבודה שלנו זה מצוין, וכך גם מעורבות בתהליכים משמעותיים ומשפיעים במקום העבודה וקצירת הפירות של העשייה שלנו, אך אסור לנו להזניח את ההשפעות של העבודה שלנו על תחומים אחרים:
האם העבודה מפריעה לחיים האישיים שלנו? לחיי הנישואים שלנו? האם אנחנו מבלים זמן מספק עם ילדנו ומשקיעים בגידול ובחינוך שלהם כפי שהיינו רוצים? האם אנחנו ישנים מספיק? האם הבריאות שלנו תקינה? האם ההשקעה בעבודה היא מתוך רצון אמיתי או תחושת חוסר ברירה?צרו איזון בריא ונכון בין העבודה לחייכם הפרטיים והקפידו עליו, הוא שווה יותר מהתועלת הנוספת ש-'עבודת יתר' עשויה לספק.
משמרות אינטנסיביות
ישנם מקומות עבודה בהם העובדים, עובדים במשמרות ארוכות ולא קבועות, בדגש על שינויים בין משמרות יום ומשמרות לילה. חשוב להבין כי מקום עבודה עם משמרות דינמיות אינו בריא עבורכם, בעיקר אם שינויי השעות מתרחשים לעיתים תכופות- שינוי השעות יכול להיות נדרש בעבודתכם אולם לרוב יש לכם יכולת השפעה עליו.
משמרות בשעות יום משתנות (בוקר/לילה) משבשות את השעון הביולוגי הטבעי של הגוף, מה שמוביל לבעיות כמו נדודי שינה ואיכות שינה לא מספקת, העלולות ליצור שלל הפרעות בשעות הערות- סחרחורות, קשיי מיקוד, כאבי ראש…
בעת שינויים תכופים בשעות הפעילות (כמו למשל החלפת משמרות מיום ללילה בימים שונים במהלך השבוע ואף החלפות בין שבועות) לא תוכלו ליצור שגרה קבועה ותסתכנו בפגיעה בבריאותכם וברווחתכם.במידה והעבודה שלכם אינה גמישה, נסו להקפיד עד כמה שניתן על שעות השכמה ושינה קבועות אשר יאפשרו "לשעון הביולוגי" שלכם איזון וקביעות.
עבודה ללא הפסקות
צוואר תפוס, כאבי גב, עייפות וכאבי ראש הם רק כמה תופעות לוואי פיזיות של עבודה ללא הפסקה. אתם עלולים לחוות השלכות בריאותיות רבות כתוצאה מעבודה רצופה (בעיקר עבודה משרדית). כדי להימנע מכך, תדאגו להישאר פעילים גופנית במהלך העבודה- קומו להליכות קצרות (גם אם זה רק לכוס מים), בצעו מתיחות קלות, הניעו את הגוף והגבירו את זרימת הדם.כמו כן, מומלץ לקבוע זמן להפסקה גדולה ומשמעותית אחת לפחות ביום עבודה (חצי שעה ויותר) ולאפשר לכם הפוגות קטנות לאורך כלל היום- זה יעודד אתכם ויאפשר לכם "להיטען" כל פעם מחדש במהלך יום העבודה.
הרגלי אכילה מסוכנים
שעות עבודה משתנות, לוחות זמנים עמוסים ופרויקטים אינטנסיביים יכולים להוביל להרגלים תזונתיים לא בריאים כמו "נשנושים" מיותרים ודילוג על ארוחות.
כיוון שרבים מאיתנו משתמשים באוכל כמנגנון התמודדות עם מצבים רגשיים, לחץ בעבודה יכול להוביל לאכילת יתר ותזונה לקויה.
כאשר אתם עמוסים בעבודה והחשיבה שלכם מוסחת כתוצאה מפגישות או פרויקטים אתם עלולים להרגיש שאתם לא מוצאים את הזמן לאכול ארוחה מספקת, או אפילו שוכחים מארוחות בכלל! לכן, חשוב שתכניסו את ההפסקות וארוחה במהלך יום העבודה ללו"ז שלכם– זמן אוכל והפסקה קבוע שמשמש לכם כעוגן.תזונה לקוי יכולה להשפיע באופן משמעותי על מצב הרוח ועל האפקטיביות שלכם בעבודה, וליצור פתח לבעיות בריאותיות רבות כמו נשירת שיער, עייפות, תחושת קור, ישנוניות, כאבי ראש, דופק מואץ ועוד.
סביבה רעילה
תרבות ארגונית חיובית במקום העבודה היא קריטית לשביעות רצון העובדים, אך לצערנו, תרבות ארגונית חיובית היא לא דבר שמתקיים בכל מקום עבודה. אם אתם מגיעים לעבודה מדי יום ונמצאים ב-"סביבה רעילה" (בוס לא נחמד או אווירה לא נעימה בקרב העובדים), סביר שתחושת הנוחות שלכם תיפגע ואיתה גם המוטיבציה שלכם לעבוד.
אדם ממוצע מבלה במקום העבודה יותר משמונה שעות בכל יום, פרק זמן משמעותי מאוד מתוך 24 השעות שיש ביממה. בילוי באווירה שלילית שיוצרת מועקה ולחץ יכול לעורר ייצור מוגבר של הורמון הנקרא קורטיזול, הורמון שמופרש בעת לחץ ויכול (ע"פ מחקרים רבים) להוביל לבעיות בריאותיות רבות בטווח הארוך במידה והפרשתו מוגברת.
כאשר רוב היום שלכם כרוך בבילוי בסביבה שלא מטיבה אתכם, בריאותכם הנפשית והפיזית עלולה להיפגע, ואני מאמין שתסכימו איתי כי אף עבודה לא צריכה לעלות לכם בבריאות!